Bolagslyftet Annons

Kompetenslistan

Om Bolagslyftet

Press/nyheter

Kontakt

Hem
MENY
Listan
Anmälan
Om Kompetenslistan.se
Hantering av personuppgifter
Press/nyheter


”Kvoteringslag väntar om inte företagen tar ansvar för jämställdheten”


DN Debatt
”Kvoteringslag väntar om inte företagen tar ansvar för jämställdheten”

Publicerad 2012-01-09på DN Debatt:

Om inte företagen tar sitt ansvar för att öka jämställdheten i styrelser och ledning kommer en kvoteringslag förr eller senare. Svårare än så är det inte, skriver forskaren och revisorn vid Riksrevisionen Jesper Sundewall i en replik.

På DN Debatt 7/1 presenterar Bonnie Bernström, Gunilla Hjelm och Maria Fälth 10 åtgärder för att öka andelen kvinnor i bolagsstyrelser – utan att kvotera. Alla insatser för ökad jämställdhet är givetvis lovvärda, men tyvärr missar författarna målet totalt. Åtgärderna framstår snarare som tafatta försök till morötter för normförändring än insatser för att på allvar öka jämställdheten i näringslivet.

Tesen i artikeln är att mer information behövs. Om styrelserna bara vet lite mer kommer fler kvinnor rekryteras. En lösning är därför utbildningar, av såväl valberedningar som gymnasie- och högskolestudenter.
Annons:

Men huvudproblemet är tyvärr knappast brist på information. Det är snarare könsmaktsstrukturer och traditioner, i kombination med lite rädsla och ängslighet. Och har man som ledande kvinnoförbundspolitiker inte insett detta så är vägen till jämställdhet i bolagsstyrelser lång.

Nej lösningen är betydligt enklare än så, och det har till och med Svenskt Näringslivs ordförande Kenneth Bengtsson förstått. Företagen måste ta större ansvar för jämställdheten i styrelser och ledning, annars kommer en kvoteringslag förr eller senare, säger Kenneth Bengtsson till Ekot. Och han har ju helt rätt – svårare än så är det inte. Företagen måste ta ansvar och omgående öka andelen kvinnor i ledande befattning. Att skapa en jämställd styrelse borde inte behöva ta längre tid än det tar att säga extra bolagsstämma.

Är företagen villiga att skyndsamt förändra styrelsesammansättningen behövs inte tafatta och tveksamt verksamma åtgärder som öppna jämförelser, jämställdhetsbonus eller vd-avtal med hushållsnära tjänster som löneförmån.

Och om företagen inte tar det ansvaret, ja då kan man ju alltid lagstifta om kvotering.

Jesper Sundewall, forskare, revisor vid RiksrevisionenAnnons
I samarbete med
Ruter Dam
Företagarförbunder
Tankesmedjan Liberalerna
Bolaglyftet Tel 0708-14 44 00 · E-post · Cookies