Bolagslyftet Annons

Kompetenslistan

Om Bolagslyftet

Press/nyheter

Kontakt

Hem
MENY
Krönika
Senaste nytt
Artiklar - goda råd
Bildbank


Nu kommer kvoteringslagen


Vivian Reding
Bara en av sju styrelseledamöter, 13,7 procent, i Europas ledande företag är kvinnor. Enligt Vivane Reding är ökningstakten alldeles för långsam och det skulle ta ytterligare 40 år att uppnå något som närmar sig könsbalans i styrelserummen. Det hjälper inte att Sverige har mellan 22-25 %. Eftersom kraven om 40 % ställs upp mot 2020 har Sverige inget att frukta kommer Viviane Reding att säga i början av oktober.

Frankrike, Italien, Spanien och Nederländerna har infört kvotering säger Financial Times och tidningen lyfter fram både Sverige och Storbritannien bland de länder hårdast kritiserat ett kvoteringsförslag.

Om Sverige och Storbritannien lägger in sina veton faller ett tungt ansvar tillbaka på länderna att ställa mer kvar på näringslivet. Svenskt Näringslivs ordförande gick ut i januari månad 2010 och sa att man misslyckats i näringslivet och att man nu skulle ta krafttag. Sedan dess har ingenting hänt. I Dagens Industri har det funnits artiklar om att man misslyckats i Norge efter lagstiftningen och det nu är färre antal kvinnor totalt sett i bolagsstyrelserna. Denna kritik får lätt bumerangeffekt sedan när Frankrike införde kvotering i januari 2011 har andelen kvinnor i bolagsstyrelserna ökat från 10 procent till 22 procent. Italien hade i juni endast 6 procent kvinnor i styrelserna men har infört en lag om kvotering i syfte att öka andelen till 33 procent år 2015.

Norge måste utbilda fler kvinnor som har den formella kunskapen att sitta i en bolagsstyrelse. Sådant utbildningsprogram finns redan. Ett sådant förslag har Svenskt Näringsliv sagt nej till.


Annons
I samarbete med
Ruter Dam
Företagarförbunder
Tankesmedjan Liberalerna
Bolaglyftet Tel 0708-14 44 00 · E-post · Cookies